4. دلت پاک باشد ، هرکاری خواستی بکن؟
یا غفور رحیم
دلت پاک باشد، هر کار خواستی بکن؟
هر کس دستورات خدا را عظیم شمارد، پاسخ به فرمان او میدهد. حضرت علی (ع) اگه یکی بهت بگه: دوستت دارم، عاشقتم، همیشه به یادتم ، نمیگی به خاطر من چه کاری حاضری بکنی؟ یا چه کارهایی را حاضری که نکنی؟ اگه خدا بهمون بگه: «هیشکی منو دوست نداره» چی داریم که بگیم؟
امام صادق فرمودند: ما أحب الله من عصاه. کسی که خدا را نافرمانی میکند، او را دوست ندارد. سپس این شعر را فرمودند: تَعْصِی الْإِلَهَ وَ أَنْتَ تُظْهِرُ حُبَّهُ هَذَا لَعَمْرُکَ فِی الْفِعَالِ بَدِیعُ لَوْ کَانَ حُبُّکَ صَادِقاً لَأَطَعْتَهُ «إِنَ الْمُحِبَ لِمَنْ یُحِبُ مُطِیعُ» مخالف امر خدا عمل میکنی و اظهار به محبت او داری؟ این از محالات و کارهای نوظهور است! اگر محبت تو راستین بود حتما اهل اطاعت او میشدی، چرا که هر دوستداری، مطیع محبوب خویش است. قرآن کریم میفرماید: قُلْ إِنْ کُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِی یُحْبِبْکُمُ اللَّهُ.(7، سوره مبارکه حجرات) ای پیامبر بگو اگر خدا را دوست میدارید، از من (فرستاده او) پیروی کنید تا دوستتان بدارد. همچنین امیرالمؤمنین فرمودند:
اگر میخواهى از آفریدگار خود فرمانبردارى نکنى، از روزى او مخور و اگر دشمن او را دوست میدارى از مملکت او بیرون شو. بر فرض که خداوند براى معصیت خود بیم هم نمیداد، واجب و شایسته بود که براى شکر نعمتش معصیت نشود. عقل شمشیر برنده است، خواهش نفست را با عقل خویش بکش. خواسته های انسان رشد یافته و عاقبت نگر در مسیر محبت و شکری است که نسبت به خدایش دارد. اما میل و خواهش انسان رشد نیافته و در طفولیت مانده با لذتهای ظاهری و گذرا شکل میگیرد. از اینرو اگر بخواهیم مبارزه با خواهشهای نفس بکنیم، ملاک آن خواسته های غیر مفید به حال دنیا و آخرت ماست.