20. عقل کامل تر، اخلاق بهتر
یا رب الصحاری و القفار
عقل کاملتر، اخلاق بهتر
امام صادق(ع) : کاملترین مردم در عقل، بهترین آنها در اخلاق است.
هر کس فکر کند که همه چیز دنیا باید سر جایش باشد، چیزی از اعصاب و روحیه برایش باقی نمی ماند. اینکه میگویند حلم زینت علم است؛ یعنی هر چه داناتر شدی بیشتر باور میکنی که مردم دارای هوش، امکانات و دریافت های فکری متفاوتی هستند لذا انتظاراتت از آنها کم میشود. اگر از ایده آل گرایی دست برداری آن وقت از هر اشتباه دیگران و حتی خودت، درسی میگیری برای بهتر شدن.
امیرالمومنین (ع) در اوصاف مومن میفرمایند: کارش سهل( بی تکلف) است و نسبت به حفظ دینش سخت گیر، شهوتش مرده( نسبت به حرام)، غضبش فرو برده، اخلاقش سالم، همسایه اش از او در امان، تکبر در او ضعیف، به آنچه برایش مقدر شده قانع، صبرش متین، کارش با حکمت، و ذکرش بسیار است.
خوش اخلاقی نشانه ی سازگاری است. آدم خوش اخلاق هم نشاط درونی دارد و هم توانایی ارتباط خوب با مردم . هم برای آدم های فهمیده حوصله دارد و هم کم فهم. به این دلیل که اولا برنامه و هدف خودش را در زندگی دنبال میکند و ثانیا به خاطر کج فهمی دیگران، خود را درگیر هر موضوع و مسئله ای نمیکند. نمیخواهد که همه مشکلات عالم را یک تنه حل کند و خیال نمیکند که همه مردم باید درست و عالی بفهمند و عمل کنند. کسی که امور خود و دیگران را به خدا میسپارد و تلاش میکند تا سهم و وظیفه خودش را در هر ماجرا پیدا کند، عاقل است. پس خوش اخلاقی غصه ها را کم میکند.
از امیرالمومنین ( ع) پرسیدند: چه کسی غم و اندوهش از همه بیشتر است؟ فرمود: کسی که اخلاقش از همه بدتر است.