5. خودتصحیحی (تفکر انتقادی)
اهل نقد بودن؛یعنی دنبال اصلاح و رشد خود بودن.
بعضی شرکتهای نرم افزاری معتبر در دنیا مبلغ قابل توجهی را تعیین میکنند برای پاداش به کسانی که بتوانند اشکالات برنامه شان را پیدا کنند؛اولین صفت کسی که میخواهد در مسیر درست حرکت کند،این است که از پیشنهادات و انتقادات استقبال کندو قبل از هر کسی خودش منتقد خویش است.خود تصحیحی باعث میشود قبل از هر تصمیم و رفتاری به خود بگوییم آیا این بهترین انتخاب است؟وبعد از هر اقدام بگوییم:آیا این بهترین اقدام بود؟
افرادی که خود تصحیحی دارند با مرور وقایع و باز سازی صحنه ها در ذهنشان به تحلیل ماجرا پرداخته و تشخیص و برخورد خود را زیر سوال میبرند تا کاستی های احتمالی را جبران کنند برخورد های بعدی را بهبود بخشند اگر قانونی رااشتباه در ذهن خود جای داده اند آن را به دادگاه تجدید نظر عقل بفرستند و اگر خوب عمل کرده اند به خود قوت قلب بدهند. مثل بچه ها نباشیم که هر وقت از کسی شکایت دارند آخر ماجرا را تعریف میکنند.داستان را با حفظ جزئیات مثبت و منفی در رفتار و اندیشه خود مرور کنیم. دقت در این روایت مارا از افراط و تفریط حفظ میکند لذا نقاط قوت وضعف خود را به درستی شناسایی میکنیم:
امام کاظم علیه السلام فرمودند:ازما نیست کسی که هرروز از خود حساب نکشد,اگر کار خوب کرده از خدا فزونی بخواهد و اگر کار بد کرده از خدا آمرزش خواهد و نسبت به آن توبه کند.
< اصول کافی,ترجمه کمره ای,ج۵،ص۵۵۹>